Deze Zwart Glaskraal Ketting zijn handgemaakt volgens de oude poederglas-techniek, waarbij gemalen glaspoeder in mallen wordt gegoten om glazen kralen te vormen. Deze techniek is zeer veelzijdig en uniek voor West-Afrika en wordt nog steeds beoefend.
De poederglas-techniek is een eeuwenoude techniek die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Men gebruikt oude glazen flessen die worden schoongemaakt, gedroogd en fijngemalen tot poeder. Flessen van verschillende kleuren worden gebruikt, zoals wijn-, bier- of frisdrankflessen. Het poeder wordt via een metalen trechter in de mal gegoten, waarbij een stokje in het midden een gaatje voor de ketting openlaat. Vervolgens wordt het geheel ongeveer een uur verhit op een relatief lage temperatuur in de oven, waardoor een korrelige structuur ontstaat en het glas vooral aan de buitenkant smelt. Daarna worden de gebakken kralen afgekoeld in een kom met water en gepolijst met behulp van een stenen plaat.
De ketting heeft een lengte van ongeveer 70 centimeter en weegt 379 gram. Omdat de kettingen met de hand worden gemaakt, kan de lengte en het gewicht per ketting iets variëren.
De standaard waarop de ketting rust, is handgemaakt door Ibrahim, een ijzersmid in M’bour in de Senegalese regio Thies, dichtbij Dakar. De standaard heeft een hoogte van 40 centimeter en een voetje van 7,5 bij 10 centimeter, met een totaal gewicht van 975 gram.